1 Αυγούστου 2017

Νέος Πύργος Ευβοίας

Ο Νέος Πύργος είναι είναι ένας παραλιακός οικισμός του Νομού Εύβοιας, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού (απέναντι από τη Φωκίδα). Ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και κατοικείται από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται χτισμένος κατά μήκος μιας αμμουδιάς, που υποδέχεται το κύμα του Β. Ευβοϊκού. Σήμερα ο Νέος Πύργος, με 786 κατοίκους (σύμφωνα με την Απογραφή του 2011), είναι σχεδόν ενωμένος με τους Ωρεούς. Με τα χωριά Ωρεοί, Καστανιώτισσα και Ταξιάρχη συγκροτούν τη Δημοτική Ενότητα Ωρεών (τέως Δήμο Ωρεών), με συνολικό πληθυσμό 3.017 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011.

Πρόκειται για εναν ιδιαίτερο προορισμό μέσα στην φύση, με σαγηνευτικά παρθένα τοπία καθώς και μία υπέροχη, οργανωμένη και πεντακάθαρη παραλία. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ό,τι σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Νέο Πύργο βρίσκεται και η περήφημη παραλία της Νησιώτισσας, η οποία λόγω της ωραίας αμμουδιάς που διαθέτει προσελκύει πολύ κόσμο. Το λιμανάκι του μπορεί να φιλοξενήσει μικρά κυρίως σκάφη.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακρογιαλιά βρίσκεται ένα μικρό νησάκι (βραχονησίδα) με κάποια ερείπια στη κορυφή του. Πρόκειται για ερείπια μιας εκκλησίας από την περίοδο της Φραγκοκρατίας καθώς και ενός πύργου από την περίοδο της Οθωμανοκρατίας.

Ιστορική Αναδρομή

Μέχρι το 1925 η τοποθεσία στην οποία σήμερα βρίσκεται ο Ν. Πύργος ήταν μια άγρια περιοχή που άφηνε μάλλον αδιάφορους τους κατοίκους των Ωρεών και της Ιστιαίας. Το χωριό ιδρύθηκε το 1924 όταν οι πρόσφυγες που έφθασαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 στην Αιδηψό από το χωριό Πύργος κοντά στην Κωνσταντινούπολη (σήμερα Kemerburgaz), διάλεξαν τον τόπο αυτό για να ριζώσουν και πάλι. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό και που αγόρασε το κράτος για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Ο οικισμός ξεκίνησε να χτίζεται το 1925 με σύγχρονες πολεοδομικές προδιαγραφές (οικοδομικά τετράγωνα). Σε λίγα χρόνια η περιοχή μετατραπηκε σε πρότυπη αγρόπολη του Ελληνικού κράτους, ακολουθώντας τις ρωσικές προδιαγραφές των αγροπόλεων. Τα ακαλλιέργητα μέχρι τότε χώματα μετατράπηκαν σε παραγωγικό πόρο για την Β. Εύβοια.